Vaccinuri si vaccinarea

Image

Care este necesitatea un vaccin?

   Pentru a asigura prietenului tau necuvantator o viata sanatoasa trebuie sa-l vaccinezi impotriva bolilor comune. Puiul de animal sau pasare are imunitatea dobandita la nastere de la mama lui pentru o perioada de cateva saptamani. Cu ajutorul si sfatul medicului veterinar iti protejezi - cainele, pisica sau orice animal de companie detii, numai daca urmezi graficul de vaccinare.

   Vaccinul pentru animale este o metoda sigura şi extrem de eficace pentru a-i oferi protectie impotriva maladiilor mortale, cum ar fi parvoviroza canina, boala Carrẻ (jigodia canina), hepatita infectioasa canina, leptospiroza, rabia, toate aceste boli cu evolutie la caine, iar la pisica, vorbim de panleucopenia felina, rinotraheita virala si caliciviroza, leucemia felina, rabia.

Utilizate împreună cu o alimentaţie corectă şi in conditii de igiena, vaccinarea animalelor este în mod clar cea mai buna arma de aparare împotriva bolilor.

Dr veterinar Stefan Bichis

Alte detalii despre vaccinarea animalelor de companie

 Vaccinarea animalului (caine, pisica, cal, iepure, animale domestice) se face la intervale de timp regulate urmand schema de vaccinare recomandată de către medicul veterinar. Protectia vaccinului scade progresiv de aceea este necesara o revaccinare sau rapel.

   Un vaccin iti poate feri companionul de multe boli (asa cum am vazut amintite mai sus), care i-ar putea fi fatale sau al caror tratament este indelungat, neplacut pentru animalut si foarte costisitor pentru proprietar.
Ca si oamenii, animalele au nevoie de o atentie deosebita in ceea ce priveste nutritia si bunastarea lor inainte si dupa un vaccin si mai ales de retinut este faptul ca animalutul dumneavoastra nu se vaccineaza decat daca acesta este perfect sanatos si daca in prealabil s-a facut cel putin o deparazitare interna.


Mai multe despre vaccinarea animalelor

Vaccinurile permit prevenirea anumitor boli infectioase, dar pentru a-si face efectul, acestea trebuie administrate la intervale de timp regulate. Mai jos puteti vizualiza un exemplu de schema de vaccinare pentru caine si pisica.

   Schema vaccinare a unui caine cuprinde urmatoarele vaccinuri de baza:
- 6 saptamani - Vaccin contra Parvovirozei canine
- 8 saptamani - Vaccin contra Parvovirozei , Maladiei Carre (Jigodiei), Leptospirozei
- 10 saptamani - Vaccin contra Coronavirozei
- 12 saptamani - Vaccin contra Parvovirozei , Maladiei Carre , Hepatitei Infectioase , Leptospirozei, Parainfluentei, Rabiei.

   Schema vaccinare a unei pisici cuprinde urmatoarele vaccinuri de baza:
-8 saptamani- Vaccin contra Panleucopeniei Contagioase feline, Caliciviroza, Rinotraheita virala felina (herpesvirus). -11-12 saptamani- Vaccin contra Panleucopeniei Contagioase feline, Caliciviroza, Rinotraheita virala feline (herpesvirus). -12-24 sapatmani- Vaccinare antirabica

   Solicitati sfatul medicilor nostrii veterinari pentru alegerea celui mai bun program de vaccinare a companionului dumneavoastra si nu uitati: vaccinul se face numai de catre medicul veterinar si numai dupa ce acesta a concluzionat in urma unui examen clinic ca animalutul dumneavoastra este perfect sanatos si poate fi vaccinat in siguranta!

   Ca si oamenii, animalele au nevoie de o atentie deosebita in ceea ce preveste igiena animalelor sau nutritia inainte si dupa un vaccin.



Boli infectioase la catei nevaccinati

Parvoviroza Canina
  Parvoviroza canina se mai numeste si gastroenterita hemoragica a cateilor si este probabil cea mai severa boala infectiosa canina. Simptomele se instaleaza brusc cu stare de voma, uneori incoercibila, apatie, diaree hemoragica rezultand deshidratare, colaps si chiar moartea animalului intr-un timp foarte scurt (24 h). Cu cat animalul afectat este mai tanar cu atat boala este mai severa si sansele de supravietuire sunt mai mici.

  Cateii devin susceptibili de parvoviroza in jurul varstei de 6-8 saptamani, cand protectia anticorpilor din laptele matern scade, motiv pentru care se recomada vaccinarea incepand cu aceasta varsta.