Monta artificiala

Image

De ce monta artificiala?

 Metoda de inseminare artificiala sau monta artificiala este frecvent utilizata pentru a obtine rase superioare de caini, pisici, bovine. De obicei stapanii animalelor care recurg la aceasta metoda isi doresc pui sanatosi pentru generatia viitoare care sa pastreze anumite caracteristici ca: inteligenta, frumusete, puterea si integritatea genetica a rasei.

 Monta artificiala este interventia medicala prin care cateaua sau pisica dumneavoastra poate deveni mama cu ajutorul medicului veterinar. Este un procedeu medical  ce nu necesita anestezie, este eficienta si are rezultate foarte bune.

If having a soul means being able to feel love and loyalty and gratitude, then animals are better off than a lot of humans.

Dr veterinar Norica Bichis

In ce consta procedura de monta artificiala?

  1. Colectarea lichidului seminal: un mascul adult este incitat prin aducerea in contact cu o femela in calduri. La momentul contactului dintre animale, medicul veterinar inlocuieste cateaua cu un vagin artificial in care se va recolta proba de material seminal cu ajutorul unei seringi.
  2. Examinarea spermatozoizilor: lichidul seminal recoltat este suspus unor teste pentru a determina calitatea si numar de spermatozoizi.
  3. Monta artificiala: daca testele au fost pozitive, materialul seminal este inseminat artificial in uterul femelei, cu ajutorul unui tub din plastic, in perioada ovulatiei. Dezvoltarea fatului are loc in mod normal ca si cum sarcina ar fi fost produsa pe cale naturala.

  Cel mai important lucru pentru efectuarea unei monte artificiale este depistarea momentului optim al ovulatiei ce se poate efectua la Clinica veterinaraNory Vet print-un simplu test de sange (dozarea progesteronului), astfel obtinandu-se o sincronizare perfecta intre fecunditatea femelei si eficacitatea gametilor masculi.

Cand se poate recomanda o monta artificiala?
Inseminarea artificiala cu sperma proaspata se poate face atunci cand raportul sexual este imposibil din mai multe cauze:
 - incompatibilitate temperamentala
 - lipsa libidoului
 - lipsa de experienta atat a femelei cat si a masculului
 - dureri de coloana vertebrala, ce impiedica saltul in monta naturala.

Asadar monta artificiala este o alternativa buna in cazul in care doriti sa obtineti puiuti valorosi, dar femela nu este dispusa sa accepte masculul selectat de dumnevoastra. Echipa Nory Vet va sta la dispozitie pentru mai multe informatii.

Mai multe despre serviciile noastre medicale

   Analizele de sange sunt foarte importante pentru a depista starea de sanatate a campionului dumnevoastra, putem spune chiar ca sunt o componenta obligatorie in stabilirea unui diagnostic corect si alegerea unui tratament specific si eficient. Este foarte important ca rezultatele analizelor sa fie interpretate de catre un medic veterinar, sa fie explicate proprietarului, intelegand astfel scopul si utilitatea lor.

   Testele alergice atat la caine cat si la pisica sunt extreme de utile atunci cand, acestia sufera de o problema de piele, putand fi tradusa prin faptul ca animalutul dumneavoastra isi roade labutele, se scarpina pe tot corpul sau pe anumite portiuni ale corpului, le cade parul in exces, au frecvente infectii ale urechilor (otite), se modifica mirosul normal al pielii.

  Clinica veterinara NORY VET din Rimnicu Valcea este singura clinica din zona Olteniei unde se pot realiza aceste teste alergice prin recoltarea unei simple probe de sange, urmand ca ulterior proba sa fie prelucrata de unul dintre medicii nostrii specializati.


Alte analize veterinare

Ecografia
  Ecografia este o metoda de exploatare sigura si nedureroasa, ce se poate face atat la caini cat si la pisicute, permitand astfel vizualizarea diferitelor organe si tesuturi ale corpului: organele abdominale ( ficat, vezicula biliara, splina, pancreas, rinichi, vezica urinara), cordul, glanda mamara, testiculele, gestatia normala si gestatia patologica.

  Echipa de medici Nory Vet recomanda ecografia in oricare din situatii: fie ecografie de rutina (atunci cand doriti ca animalutul dumneavoastra sa fie consultat si investigat fara ca starea lui de sanatate sa va ridice un semn de intrebare), fie ecografia de urgenta (atunci cand starea de sanatate a animalutului dumneavoastra este afectata).