Deparazitari animale

Image

Cum deparazitam animalele de companie?

Adesea iubitorii de animale atunci cand aud vorbind despre deparazitarea animalelor se gandesc automat la purici si capusi. Cu toate ca acesti paraziti pot fi vazuti cu ochiul liber, exista o serie de paraziti interni, intestinali. Unii paraziti interni determina dezechilibre gastro-intestinale, altii afecteaza sistemul circulator.

   Cu ajutorul unor analize medicale recomandate de medicul veterinar, se poate determina ce tratament este eficient pentru ca animalul sa-si recapete sanatatea si vitalitatea.

Deparazitarile interne atat la caini, pisici cat si la puii acestora sunt obligatorii si extrem de riguros de efectuat, intrucat poate fi pusa in pericol atat viata animalutelor cat si viata noastra si a copiilor nostrii.

Dr. veterinar Norica Bichis

Deparazitarea externa si deparazitarea interna

  Medicul veterinar Stefan Bichis si echipa lui recomanda ca deparazitarea sa fie facuta periodic si sa cuprinda atat deparazitarea externa- cu solutii impotriva puricilor si capusilor gen Frontline, Advantix, Certifect (odata pe luna ), cat si interna (din 3 in 3 luni) pentru a elimina parazitii intestinali ce pot genera boli grave atat pentru animal cat si pentru stapanul lui.

Mai multe despre deparazitarile la cani si pisici

  Bolile parazitare la animale se manifesta clinic foarte variat, ba chiar cu manifestari slabe, insidioase sau fara nici o manifestare clinica, situatie in care diagnosticul se poate stabili numai prin metode de laborator, si anume prin examen coproparazitologic, ce se poate face fie la recomandarea unuia dintre specialistii nostrii, fie la cererea proprietarului.

  Daca in urma examenului coproparazitologic efectuat din fecalele cainilor si pisicilor s-au pus in evidenta paraziti sau oua ale parazitilor, care apartin unor specii cu potential zoonotic : chisturile de Giardia, oule de Toxocara- “larva migrans visceralis”, ouale de Ancylostoma, ouale de Strongyloides-“larva migrans cutaneus”, oochisturi de Toxoplasma/Hamondia, atunci proprietarii trebuie absolut obligatoriu informati despre acest lucru pentru a putea fi luate masuri de protectie pentru sanatatea lor.

Boli produse de paraziti ce se transmit la om

Toxoplasmoza
Este o zoonoza grava intalnita atat la caine cat si la pisica, produsa de Toxoplasma Gondii. Gazda definitiva este reprezentata de pisica, iar una din gazdele intermediare este reprezentata de om.

  Omul se contamineaza prin ingerarea de oochisturi, care patrund in tesuturi sau organe, formand chisturi la nivelul musculaturii scheletice, miocard sau creier.
Diagnosticul de certitudine se pune pe baza examenului microscopic din fecale.
  De aceea este foarte important sa deparazitam animalele din jurul nostru cel putin din 3 in 3 luni, iar ingerarea alimentelor sa fie facuta numai dupa o igiena riguroasa in prealabil.