Microcipuri si pasapoarte


   Nu stii niciodata cand, o mica neatentie poate sa duca la pierderea animalului dumneavoastra de companie. Intr-o fractiune de secunda, cainele sau pisica dumneavoastra dispare. Chiar daca unele animale se intorc acasa, cele mai multe sunt cautate luni intregi de catre stapanii nefericiti.

   Cum poti preveni pierderea sau chiar furtul cainelui sau pisicii tale?
   Prin identificarea electronica.

   Cabinetul veterinar Nory Vet Ramnicu Valcea, este unul dintre cabinetele veterinare autorizate de catre Colegiul Medicilor Veterinari pentru a putea identifica prin microcipare cainele dumnevoastra si a-l introduce in baza nationala de date numita RECS (Registru de Evidenta a Cainilor cu Stapan), dandu-va astfel posibilitatea de a creste sansele sa va gasiti animalul pierdut.

Cum arata un microcip electronic modern si unde se introduce?
   Microcipul electronic este un dispozitiv de dimensiuni foarte mici, cat o boaba de orez si contine un numar standard format din 15 numere, recunoscut la nivel national (ce trebuie sa inceapa cu cifrele 642), reprezentand dupa implantare o forma invizibila de identificare permanenta.
   Microcipul se introduce sub forma unei injectii subcutanate, interscapular (dorsal intre cele doua spete), iar atunci cand un caine pierdut este gasit si dus la un medic veterinar, acesta il va scana automat cu un scanner special (numit cititor de microcipuri) care poate citi dispozitivul electronic prin pielea animalului. Numarul rezultat este verificat in baza de date nationala, iar proprietarul este anuntat ca i-a fost gasit prietenul necuvantator. Odata cu implantarea microcipului, veti fi sfatuit de catre noi sa completati datele de contact corecte pentru baza de date, ce va ajuta la identificarea animalului pierdut.
   Astfel se va completa si un nou carnet de sanatate ce va avea o serie si un cod unic specifice fiecarui caine in parte si mai mult decat atat ii puteti face si un pasaport in cazul cand doriti sa calatoriti impreuna cu el in strainatate. Pasaportul este similar celui pentru oameni, insa catelul sau pisica ta vor fi scanati pentru verificarea corelatiei pasaport - cod identificare de pe microcip la fiecare deplasare din tara sau ori de cate ori este nevoie.

Clientii nostri fideli

Topul celor mai fideli clienti ai cabinetului nostru

Despre identificarea cainilor cu stapan

Microciparea cainilor cu stapan (COMFORM ORD. NR. 1 DIN 2014 AL ANSVSA) se face numai in cabinetele medical veterinare autorizate de catre Colegiul Medicilor Veterinari, iar cabinetul Nory Vet va vine in ajutor pentru a face posibila identificarea patrupedului dumneavoastra. Acest lucru presupune respectarea urmatoarelor termene:
      -cainii nou nascuti cu proprietar se vor microcipa in termen de maxim 90 de zile de la fatare, dar inainte de vanzarea, donarea cu titlu gratuit sau scoaterea in spatii publice a acestora;
      - cainii adulti cu proprietar pana la data de 1 ianuarie 2015 sau cel mai tarziu inaintea vaccinarii contra rabiei;
      -cainii proveniti din adaposturile publice in momentul adoptiei, inainte de a parasi adapostul;
   Cainele odata identificat, va fi inregistrat de catre medicul veterinar care a realizat microciparea in Registrul de Evidenta a Cainilor cu Stapan si i se va eliberarea carnet de sanatate si pasaport ( pasaportul este optional).

   Cainii identificati inainte de data intrarii in vigoare a acestui act normativ (inainte de 15 martie 2014 ) cu un microcip care nu corespunde standardelor ISO 11784 sau 11785 (adica nu are 15 cifre iar aceste cifre nu incep cu 642- codul tarii noastre ), vor fi identificati, inregistrati si se vor emite noi carnete de sanatate.
   Pentru inregistrarea cainilor, proprietarii vor prezenta medicilor veterinari, operatori ai Registrului de Evidenta al Cainilor fara Stapan, documentele si informatiile de identificare necesare si vor solicita identificarea electronica cu microcip aprobat de Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor.
   Cainii neidentificati si neinregistrati aflati in spatiile publice sunt considerati caini fara stapan si sunt tratati conform legii, putand fi luati de hingheri si astfel greu de recuperat.

Intrebari legate de microcipare

Ce este microcipul?

Microcipul electronic este un dispozitiv de dimensiuni foarte mici, cat o boaba de orez si contine un numar standard format din 15 numere, recunoscut la nivel national (ce trebuie sa inceapa cu cifrele 642), reprezentand dupa implantare o forma invizibila de identificare permanenta, ce se introduce sub forma unei injectii subcutanate, interscapular (dorsal intre cele doua spete).

Cabinetele medical veterinar Nory Vet, fie cel din Rm. Valcea (vis-a-vis de Spitalul Judetean), fie cel din Calimanesti (situat in Piata ) sunt printre singurele cabinete veterinare din Ramnicu Valcea autorizate de catre Colegiul Medicilor Veterinari sa implanteze microcipuri si sa introduca datele de identificare in Registrul de Evidenta al Cainilor cu Stapan.

Cum ma ajuta microcipul sa-mi gasesc animalutul?

Atunci cand un caine pierdut este gasit si dus la un medic veterinar, acesta il va scana automat cu un scanner special (numit cititor de microcipuri) care poate citi dispozitivul electronic prin pielea animalului. Numarul rezultat este verificat in baza de date nationala, iar proprietarul este anuntat ca i-a fost gasit prietenul necuvantator.

Dupa ce medicul veterinar va face microciparea, va va solicita un document de identificare pentru a va putea introduce in RECS ca proprietar al cainelui tocmai microcipat, urmand ca ulterior sa faca inregistrarea, va elibera un carnet de sanatate nou cu serie si cod unic, eventual pasaport (pasaportul nu este obligatoriu ci optional), iar la final va tiparii 2 fise de identificare, una va ramane la dumneavoastra si una va ramane la medic. Acesta fisa este practic dovada ca ati microcipat cainele corespunzator si ca v-ati dat acordul pentru prelucrarea datelor cu caracter personal.

Dupa microcipare trebuie obligatoriu sa-mi sterilizez cainele?

Sterilizarea este obligatorie pentru cainii de rasa comuna si metisii lor pana la data de 31 decembrie 2014.
      In cazul in care cainele este sterilizat anterior microciparii se trece data sterilizarii in momentul cand s-a inregistrat cainele in RECS avand la baza informatiile din carnetul de sanatate si in urma a ceea ce declara proprietarul.

   Dupa ce a fost efectuata microciparea, eventual vaccinarea antirabica si/ sau deparazitarea interna, se va elibera un carnet de sanatate cu o serie si un cod unic iar la final dupa introducerea tuturor acestor date va rezulta o fisa in 2 exemplare:
      -o fisa ramane la medicul veterinar
      -o fisa ramane la proprietar,
   Aceste fise vor fi semnate si parafate de catre medicul veterinar si de catre proprietarul cainelui si este dovada clara ca sunteti in legalitate.

Ce obligatii am ca stapanul unui animal de companie?

      -Proprietarii de caini au obligatia de a informa medicul veterinar in termen de 7 zile daca s-a recurs la vanzarea, cumpararea, pierderea, disparitia, furtul sau donarea animalului.
      -In caz de vanzare sau donare, atat vechiul, cat si noul detinator al cainelui, au obligatia sa solicite medicului veterinar de libera practica organizat in conditiile legii sa inregistreze in Registrul de Evidenta a Cainilor cu Stapan schimbarea datelor proprietarului si noua adresa.
      -In cazul mortii animalului proprietarii au obligatia de a solicita medicilor veterinari scoaterea din evidenta si consemnarea decesului in carnetul de sanatate.

Cabinetul veterinar Nory Vet
Programati-va prietenul necuvantator pentru o consultatie veterinara acum.